Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

 
 

Välkommen till Grannsamverkansnytt i Karlskrona!

Hej Alla Grannsamverkare!

Sommaren har kommit även till vårt vackra län och kommun. Många har naturligt nog semester och laddar batterierna hemma eller på annat ställe. Oavsett vilket så är det tyvärr så att en del individer utnyttjar det faktum att man är bortrest på sommaren vilket innebär att grannsamverkan är en viktig del viktigt så att man slipper komma hem till sin bostad och konstatera att man haft inbrott. Under försommaren och våren har vi haft en hel del inbrott i fritidshus i vår kommun. Det kan ibland vara svårt att exakt bestämma när inbrottet skett då många inte är i sina fritidshus under långa perioder. Det innebär att det är svårt att avgöra om vi just för tillfället skulle kunna ha någon som just nu är aktuell med att begå inbrott. Jag kan dock konstatera att vi haft förhållandevis lågt inflöde även under juni månad. I detta brev bifogar jag lite bra tips på förebyggande åtgärder under sommaren. Ha en skön sommar. Samt glöm inte bort att boka in nedanstående.

Ni kan redan nu boka in torsdagen den 26 september med start från klockan 18.00 i era kalendrar för då drar vi igång den första kontakombudsträffen för Er som arbetar med grannsamverkan. Program med detaljerad information kommer att skickas ut separat senare i sommar/höst.  

Anders Wiklander Närpolischef Karlskrona


Aktuellt

Anmälda bostadsinbrott i din kommun 2013

 Månad

 Brottstyp

 Jan  Feb  Mars  Apr Maj  Juni  Juli  Aug  Sep   Okt Nov Dec  Summa 
 Inbrott i villa  5  0  5  1   2  4             17
 Inbrott i Lägenhet  1  0  2  1  2  1              7
 Försök t inbrott i villa  0  0  0  2  0  3              5

 Försök t inbrott

 i lägenhet

 0  0  0  0  1  0              1
                           FÖREBYGGANDE TIPS IFÖR SOMMAREN:

Se över husets/lägenhetens mekaniska skydd vad gäller fönster och dörrar. En stor del av inbrotten sker genom altandörrar som bör förstärkas så att det blir svårare att komma och även att komma ut den vägen med stulna saker.

Tala inte om att du är bortrest på telefonsvararen eller på sociala medier. Se även till att positioneringstjänster, t ex Facebook Places är låsta så att bara dina vänner kan se dem.

Låt lampor och radio gå på timer så att hemmet är upplyst och det hörs ljud då och då.

Använd utomhusbelysning med rörelsevakt vid entré och altandörrar.

Förvara trädgårdsredskap inomhus eller i låst förråd så att tjuven inte kan använda dem för att t ex krossa dina, eller dina grannars, fönster. Förvara stegar inomhus eller fastlåsta så att de inte enkelt kan användas vid inbrott.

Städa inte ”för mycket” innan du åker bort. Lämna gärna ett par träskor, en vattenslang, barnleksaker i trädgården så att huset ser bebott ut. Lämna även disk på diskbänken och saker framme inomhus (ej stöldbegärliga).

Be den som eventuellt vattnar blommorna att flytta runt på saker så att det inte ser lika ut dag efter dag.

Be någon klippa gräsmattan, använda din soptunna eller parkera sin bil hos dig när du är bortrest.

Använd en brevlåda med lås för att försvåra identitetsstöld. Anmäl tillfällig lagring av post på adressandring.se eller be någon du känner att tömma din brevlåda när du reser bort under en längre period.

Om du har värdeföremål i hemmet, se till att du har rätt typ av skåp att förvara dem i eller förvara dina värdeföremål i bankfack. Tjuven är i första hand ute efter kontanter och sådant som snabbt går att omsätta i pengar; smycken, datorer, kameror och vapen.


                                 

 

 
     
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.