Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

 
 

Välkommen till Grannsamverkansnytt i Karlskrona!

Hej Alla Grannsamverkare! Så var det dags för det tredje brevet för året för Er som är aktiva i grannsamverkan. 

Nedan följer statistik över hur läget ser ut på inbottsfronten när det gäller bostadsinbrott i vår kommun. Även om ett brott är ett för mycket så är det glädjande att se att det har varit förhållandevis få bostadsinbrott så här långt detta året. När vi fått kläm på alla områdena vore det på sin plats med att försöka utvärdera om det är så som vi tror att grannsamverkan har haft stor betydelse i dessa sammanhang, ett brott som aldrig inträffar är det absolut bästa och tillsammans är vi starka.

So mjag nämnde i mitt förra brev så var det dags att presentera den årliga trygghetsmätningen som även detta år visar på att Ni är trygga i vår stad vilket också är glädjande. Att minska brottsligheten och öka tryggheten är det som står högst på vår lista att arbeta för. Men trots goda siffror så fortsätter vi vårt arbete med att få nya områden att jobba med grannsamverkan och andra brottsförebyggande åtgärder. Bara sedan förra brevet har intresset varit stort och på två platser har vi varit och informerat om vårt arbete och det gav genast resultat i ett nytt område. Nu stundar sommaren och till den en välbehövlig semester för många av oss men det är också en tid då vi vet att många är borta och det finns ökad risk för inbrott i sin bostad och det är också nu som grannsamverkan kommer till sin rätt. Våga vara nyfikna i era områden och glöm inte bort "grannlappen" så att ni håller bra koll på Era grannars bostäder när de är borta på semester och lägg inte ut en massa information på facebook om vart ni är.

Ni kan redan nu boka in torsdagen den 26 september med start från klockan 18.00 i era kalendrar för då drar vi igång den första kontakombudsträffen för Er som arbetar med grannsamverkan. Program med detaljerad information kommer att skickas ut separat senare i sommar/höst.  

Anders Wiklander Närpolischef Karlskrona


Aktuellt

Anmälda bostadsinbrott i din kommun 2013

 Månad

 Brottstyp

 Jan  Feb  Mars  Apr Maj  Juni  Juli  Aug  Sep   Okt Nov Dec  Summa 
 Inbrott i villa  5  0  5  1   2               13
 Inbrott i Lägenhet  1  0  2  1  2                6
 Försök t inbrott i villa  0  0  0  2  0                2

 Försök t inbrott

 i lägenhet

 0  0  0  0  1                1
                           Information från räddningstjänsten: 

 

Checklista: Förvaring av gasol

Förbjudet

Det är förbjudet att förvara gasolflaskor i källare, på vindar och i flerbilsgarage.

Ventilerat utrymme

Gasolbehållare måste förvaras i ett ventilerat utrymme, exempelvis i förråd skilt från bostaden, i eget garage eller på icke inglasad balkong. Gasen i sig är inte giftig men kan vid kontakt med syre bli explosiv och brännbar.

Begränsad förvaring hemma

I en bostad får endast gasol som täcker det egna behovet förvaras, en gasolbehållare för förbrukning och en i reserv.

Förvara flaskorna stående

Flaskorna ska alltid förvaras stående. Säkerhetsventilen fungerar inte som den ska om den ligger ner.

Dags att elda i trädgården?

Ladda mobilen med Appen BRANDRISK Ute

BRANDRISK Ute Ãr en mobil applikation som hjälpper dig att hålla koll på brandrisken i skog och mark. Informationen hjälper dig att minska risken för att starta gräs- och skogsbränder. Den lär dig också mer om säker eldning utomhus. Appen finns för iPhone, iPad och Android. Du hittar den på App Store eller Google Play.

Med hjälp av positioneringsfunktionen (GPS, 3G och wifi) i din iPhone, iPad eller Android fr du mellan 1 mars och 1 juni aktuell risk för gräsbrand, och mellan 10 april och 31 augusti aktuell risk för skogsbrand. Prognosen gäller för den plats där du befinner dig, men du kan också söka efter motsvarande information för andra orter.

Prognosen uppdateras varje dygn och gäller för aktuell dag och fem dagar framåt. Brandriskdata hämtas från SMHI.

Skydda dig mot bedrägerier

Det finns flera saker du kan göra för att minska risken för bedrägerier. Exempelvis ska du inte lämna ut ditt konto- eller kreditkortsnummer, särskilt inte via telefon eller internet.

På internet

Det finns många oseriösa aktörer på internet. Via e-post försöker bedragare lura godtrogna människor på pengar på olika sätt. Bedragarnas syfte är att få mottagaren att skicka pengar, besöka en hemsida, köpa något eller skicka person- och kontouppgifter, så kallat nätfiske eller phishing.

Förebygg brott genom att:

Svara aldrig på e-post där du inte känner igen avsändaren. Om du inte har köpt någon lott eller deltagit i någon tävling är det inte heller sannolikt att du har vunnit. Klicka inte på medföljande länkar. De kan leda dig till en sida som kan sprida virus i din dator.

Ställ in din e-postläsare så att mottagna meddelanden inte öppnas/visas automatiskt. Därigenom minskar du risken för att få in skadlig kod i din datorRadera e-postmeddelandet utan att svara avsändaren.Lämna aldrig ut dina bankkontonummer eller privata uppgifter om dig själv.Lägg aldrig ut bilder på körkort (vanligt bland ungdomar när de klarat uppkörningen) på Internet. Det är vanligt att dessa bilder används vid id-kapningar

Var försiktig vid handel på internet och undvik förskottsbetalningar. Använd alltid säkra betalningssätt som Direktbetalning (f d Internetgirot), Blocketpaketer, Pay Pal, Payson etc.

Lämna inte ut kontonummer eller kreditkortsnummer, särskilt inte via telefon eller internet.


                                 

 

 
     
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.